sobota, 18 lutego 2012

Jak zrobić kolczyki z modeliny?


Zacznę może od tego co to jest modelina:
Modelina to popularna nazwa różnych utwardzalnych mas plastycznych, przypominających przed utwardzeniem swoimi właściwościami modelarskimi plastelinę.
Z modeliny tworzy się kolorowe figurki, które później wykorzystać możemy do stworzenia pięknej biżuterii i my właśnie tym się zajmiemy.
                                                                                                                            

Co będzie nam potrzebne do stworzenia kolczyków:
-Bigle
-Haczyki
-Masa termoutwardzalna
Przedmioty są dostępne w każdej pasmanterii. Możemy je także zakupić w Empiku lub zamówić przez Allegro. Modelinę kupimy w sklepie papierniczym.
Jeśli macie wszystkie potrzebne produkty zajmijmy się naszymi dziełami. 

  1. Szukamy w internecie prostego wzoru do stworzenia.
  2. Urywamy potrzebny kawałek modeliny.
  3. Bierzemy go w ręce i mocno rozcieramy, toczymy, wałkujemy itp.
  4. Gdy mamy już miękką kulkę układamy ją w kształt wybranego wzoru (np. koło do buźki).
  5. Dorabiamy potrzebne fragmenty (np. oczy, język)
  6. Wszystko co stworzyliśmy łączymy ze sobą. 

UWAGA! Możemy niektóre fragmenty na modelinie narysować wykałaczką (np. uśmiech)
Nasze arcydzieła są gotowe, ale co dalej? Trzeba to jakoś połączyć z biglem i upiec by stwardniało. Ja postaram się wytłumaczyć jak :)


  1. Bierzemy haczyk do ręki i wciskamy go do końca figurki.
  2. Połączone wkładamy do piekarnika i ustawiamy na 100*C. Powinno się piec 10-15 minut.
  3. Wyciągamy ostrożnie kolczyki i czekamy chwilę, aż ostygnie.
  4. Na chłodne haczyki wkładamy bigle.
  5. W miejscu bigla zaciskamy koniec haczyka (by bigiel nie wypadł)

UWAGA! Na opakowaniu każdej modeliny jest napisane w jakiej temperaturze piec lub ile czasu gotować.
Nasze kolczyki są gotowe! Możemy cieszyć się i chwalić własnoręcznymi dziełami. Polecam taki rodzaj robienia biżuterii, bo to na prawdę ciekawe zajęcie i jakie ma się z niego korzyści! :)

Takie mogą być wzory kolczyków:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz